Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2007 00:14 - Магията на хамама
Автор: pymuty Категория: Забавление   
Прочетен: 356 Коментари: 0 Гласове:
0



   Приготви се за мощна доза... ами, най-точната дума май е кеф....

Да, и аз се дзверих половин час, като чух думата „хамам“. Всъщност това, за което става дума, е парната баня, достигаща около 50-градусова температура и декорирана изцяло в духа на арабския свят. За улеснение на туристите си в южната ни съседка я наричат просто „турска“ и това наименование е станало популярно и у нас.

Горещината вътре е лесно поносима благодарение на осигурената на 100% влажност на въздуха. След охлаждащ душ се потапяш в атмосферата на хамама. Влизаш от една стая в друга, като всяка следваща ти осигурява по-висока температура от предишната. Това се прави, с цел тялото да има възможността да привикне постепенно с атмосферата в същинската част на хамама. Влезеш ли в последната стая, която е с най-високи градуси, можеш да се настаниш, както намериш за удобно, върху поставените за целта горещи плочи. Най-важното е да се почувстваш отпусната, успокоена и да ти е удобно. Ако жегата ти дойде в повече, бързо излез за освежаващ душ, който освен всичко друго е полезен за премахването на мъртвите клетки от кожата на тялото благодарение на традиционната ръкавица от конски косъм.

В арабския свят хамамът не е просто една парна баня. Преди всичко това е древен ритуал. За да го разкриеш напълно, трябва да се въоръжиш с информация за всички приспособления, без които е немислимо да се потопиш в дебрите му: черен течен сапун, масаж, пилинг на кожата чрез изтъркване, ръкавица от конски косъм и разбира се, ритуален чай с мента.

Традиционен ориенталски разкрасяващ продукт, черният сапун всъщност представлява растителна каша (в Магреб се приготвя от черна маслина, а в Африка от обвивката на палмовата ядка). Неговата цел е да подготви кожата към 100% естествен пилинг. Черният сапун е гъста, неароматна и тъмна на цвят консистенция, която примесена с водата, добива течно състояние. По време на масажа влажната кожа на тялото и лицето се обтриват с тази каша за по-добра попивателност и след неколкоминутна почивка се преминава към по-енергично търкане с растителна гъба луфа или с каучукова ръкавица с грапава повърхност, наричана касса. След тази процедура кожата се избистря и изглажда идеално и се освобождава от мъртвите клетки.

Друго средство за разкрасяване у ориенталските жени, което може да се приложи в хамама, е расулът - естествена минерална глина, добивана единствено в Мароко. Противно на първото, което може би ти идва наум, расулът няма стягащ ефект, той почиства благодарение на следния физически процес - потопен във вряла вода, се подува и образува мазна каша. За да бъде удоволствието пълно, често се смесва с розова вода или цвят от портокал, а за хидратацията на суха кожа се добавят и няколко капки зехтин. Освен тялото и лицето с тази смес се маже и косата. Всичко се върши с кръгообразни движения за макимално добро почистване на кожата. След неколкоминутна почивка се отмива. Резултатите не закъсняват: порите се стесняват, кожата става гъвкава, а косата се омекотява.

Красота и пълна релаксация е това, което ти предлага тази ориенталска наслада! Благотворното въздействие на хамама е огромно не само за тялото, но и за духа. Горещината отпушва идеално порите, за да бъдат почистени с помощта на традиционната ексфолираща ръкавица от конски косъм. Високите температури отпускат напрежението в мускулите. Евкалиптовите аромати пък имат благоприятен релаксиращ ефект за кръвообращението. Влажността, тишината, местоположението благоприятстват пълното успокояване на духа и по този начин хамамът се превръща в начин да разпуснеш истински от ежедневието си.

Все пак бъди внимателна! Влажността благоприятства развитието на бактерии, затова когато се настаняваш на плочите в хамама, е желателно да бъдеш с бански или поне по хавлия. Жегата е противопоказна за хора със сърдечни заболявания или проблеми с кръвообращението, както и за някои дерматологични особености на кожата. Ако имаш каквито и да е притеснения, се обърни към личния си лекар и задължително след края на парната си сесия в хамама изпий достатъчно количество вода, за да възвърнеш загубите й в организма си.





Тагове:   Магията,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pymuty
Категория: Забавление
Прочетен: 23547
Постинги: 14
Коментари: 1
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031