Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2007 01:14 - СЕДЕМТЕ НАЙ-НАДЦЕНЯВАНИ ХРАНИ
Автор: pymuty Категория: Хоби   
Прочетен: 727 Коментари: 0 Гласове:
0



Когато става въпрос за диети, всички се стремим да подбираме храната си така, че в най-пълна степен да постигнем мечтаните килограми. Друг път, в желанието си просто да се храним здравословно, въвеждаме в менюто си строго определени продукти, които всички определят като “полезни”. Знаете ли обаче, че много от тях са надценявани и далеч не могат да оправдаят гласуваното им доверие.
Специално за вас списъкът на седемте кулинарни гряха, от които трябва да се пазите:

imageЕнергийни храни: те са една от най-надценяваните. Малцина знаят, че всъщност думата “енергия” е кодово название за калории. Повечето от енергийните блокчета, зърнените закуски и т.нар. корнфлейкс се доближават до шоколадовите блокчета със съдържание на 150-300 калории. Те включват също мазнини, захар и сол, консерванти и изкуствени оцветители. Ако все пак не можете да се откажете от любимата си зърнена закуска, ви препоръчваме да четете внимателно етикета и да избирате само онези видове, които за пълнозърнести, съдържат минимум 2 до 3 грама фибри и максимум един грам мазнини.

imageПлодови сокове: Ако на етикета пише “100% натурално” как може храната да е надценявана?Напомняме ви, че са необходими пет портокала за приготвянето на 113 грама пресен портокалов сок. Ако консумирате свежия плод пък ще си набавите натурална фруктоза и достатъчно количество плодови фибри – ето на това се казва подценяване.

Протеинови добавки: Тук най-логичният въпрос е: ако малко е добре, то много по-добре ли е? Ако говорим за протеини, отговорът е категоричен – не! Твърдението, че може да се гради мускулна маса чрез приемането на протеини вече е нееднократно отхвърляно от специалистите, тъй като прекаленото количество може да провокира негативен резултат.

imageimageimage

Ябълков оцет: Мнозина са опитвали да свалят излишните си килограми, пиейки само...ябълков оцет. Е, скъпи дами, усилията ви са били напразни. Всъщност киселата течност подтиска апетита ви, но той съвсем не води до загуба на телесно тегло.

imageЧервено месо: Въпреки, че малко количество крехко телешко месо често присъства в диетите, големите порции телешки пържоли са равносилни на мазнини, холестерол и калории. Според доклад на Американското дружество по ракови заболявания, хората, които консумират червено месо (в т.ч. телешко и свинско) са изложени на 30-40% по-висок риск от рак на дебелото черво. При мъжете, заместването на червеното месо с риба намалява риска от рак на простатата

Енергийни (спортни) напитки: Дори името на тези течноси съдържа енергия...Но както вече посочихме, това е кодовото название на думата “калории”. Енергийните напитки съдържат захар, изкуствени оцветители и консерванти. Ето и един интересен пример: ако ви предстои тренировка в продължение на повече от час, течност, съдържаща натрий и захар (каквото е съдържанието на енергийните напитки) може да увеличи нивата на електроцитите и глюкозата във вашия организъм и така се създава усещането за виталност и жизненост. Същото можете да постигнете обаче и ако преди тренировка изпиете 250—450 милилитра вода, а след натоварванията консумирате един портокал и шепа фъстъци

imageimage

Натурални подсладители: Много хора смятат, че захарта е вредна, а медът, фруктозата и кленовиятсироп са полезни. Въпреки, че натуралните подсладители са по-вкусни от бялата захар, в хранително отношение те са почти еднакви, защото всички съдържат между 16 и 20 калории за една супена лъжица.

Източник: www.ediets.com

Снимки:
1.- 2. Енергийните блокчета и зърнената закуска са сред седемте кулинарни гряха.
Фото: supermarketguru.ivillage.com
3.Необходими са пет цели портокала за приготвянето на 113 грама натурален сок.
Фото: www.shakesandjuices.com
4. Прекаленото количество протеинови добавки не е полезно за организма.
Фото: www.fitness-superstore.ca
5.Ябълковият оцет е надценяван при диети.
Фото: www.veda-pleven.com
6.Червеното месо може да доведе до ракови заболявания.
Фото: www.usatoday.com
7. Портокал и шепа фъстъци оказват същия тонизиращ ефект като енергийните напитки.
Фото: www.utexas.edu
8.Медът съдържа същото количество калории като захарта.
Фото: www.wholefoodsmarket.com



Тагове:   най,   надценявани,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pymuty
Категория: Забавление
Прочетен: 23733
Постинги: 14
Коментари: 1
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930